duminică, 18 iunie 2017

Chec aperitiv cu dovlecei





Ingrediente:
-          4 oua
-          2 dovlecei
-          3 morcovi
-          1 ceapa
-          150 g kaiser
-          150 gr. faina
-          100 ml ulei
-          100 gr. cascaval
-          marar proaspat
-          ½ lingurita praf de copt
-          1 ½ lingurita sare
-          ½  lingurita piper

Acest aperitiv este perfect pentru o zi de duminica cand ne relaxam acasa si dorim sa avem ceva in frigider pentru o eventuala "gustare" ... poate fi pregatit si ca starter pentru o cina cu invitati.... Checul este foarte usor si foarte gustos, iar pentru rapiditate in bucatarie putem pregati in prealabil ingredientele. 

Haideti sa va arat cat de simplu poate fi realizat!! Razuim morcovii, dovleceii si cascavalul. Tocam marunt ceapa si mararul, iar kaiserul in bucati potrivite.


Amestecam morcovii, dovleceii, ceapa, kaiserul si mararul.
Batem ouale impreuna cu uleiul, faina, praful de copt, cascavalul si condimentele.


Apoi, combinam amestecul de legume cu liaison-ul de oua.
Pasta obtinuta poate fi data la cuptor intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt, la foc mediu pentru 45-50 minute.


Multumesc pentru reteta Rodivei – for the love of cakes.




Pofta buna!

joi, 15 iunie 2017

Biscuiti cu scortisoara




Ingrediente:
-          2 oua
-          100 ml ulei
-          400 gr faina
-          300 gr zahar
-          1 plic praf copt
-          1 linguri zahar pudra
-          1 lingurita scortisoara
-          esenta vanilie

Astazi propun ceva dulce si usor, ca doar afara temperaturile au crescut si nu vrem sa stam prea mult in bucatarie: biscuiti su scortisoara. Biscuiti sunt perfecti atat pentru adulti alaturi de o cafea, cat si pentru copii alaturi de un pahar de lapte caldut. Biscuitii sunt pe atat de gustosi, pe cat reteta este atat de simpla.
Ingredientele prezentate mai sus sunt suficiente pentru 34 de bucati de dimensiune medie.
Sa incepem! Ouale se mixeaza cu zaharul tos, pana cand acesta se topeste, dupa care putem adauga uleiul treptat.
Cernem cu grija faina si praful de copt, si le adaugam peste ouale mixate.
Pentru inceput putem folosi mixerul, insa pe masura ce faina se incorporeaza in aluat, vom vedea ca trebuie sa renuntam la mixer si sa framantam manual aluatul obtinut.
Aromatizam aluatul cu esenta de vanilie si GATA!


Cu ajutorul palmelor modelam bilute pe care le tavalim in scortisoara si zahar pudra.


Asezam bilutele in tava de cuptor, tapetata cu foaie de copt, si le aplatizam cu ajutorul unui pahar suficient cat sa vedem ca marginea bilutelor se crapa usor.


Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 8 minute.
Cand cele 8 minute au trecut, scoatem tava cu biscuit din cuptor si cu grija transferam biscuit pe un gratar pentru a se raci. Vom abserva ca in momentul in care scoatem biscuitii din cuptor, acestia sunt foarte moi, insa pe masura ce se racesc, acestia capata textura unor biscuiti cumparati.


 Reteta este preluata de la Ioana (e-retete.ro). Multumesc!!


 Pofta buna!

luni, 12 iunie 2017

Paste cu tocaniță de ciuperci

   Pentru toti barbatii care protesteaza împotriva 'mâncăricilor' de ciuperci, de conopidă, de vinete, de urzici, de (puneti ce vegetala delicioasa vreti voi aici) îmi aduc și eu contribuția pe blog cu o rețetă salvatoare: paste cu tocăniță de ciuperci. 
Rețeta este foarte simplă și orice mascul înfometat cu o minimă experiență în pornit aragazul și fiert apă, o poate executa. Este o rețetă simplă și deloc costisitoare.

    Ingrediente:

-Mâncărica de ciuperci făcută cu o zi în urmă de soție;
-125g paste;

    Metoda de preparare:

    Într-o oală se pune la fiert apa și apoi se adaugă pastele. Cât timp fierb pastele se încălzește mâncarica de ciuperci și se pune într-o farfurie adâncă. Pastele fierte se adaugă deasupra și se amestecă bine. 
    Se mănâncă în maxim 5 minute. Poftă bună!


  Disclaimer: Rețeta este un pamflet și trebuie tratată ca atare. Eu iubesc mâncăricile soției și nu aș putea trăi fără ele!



(Nice plating, I know)


duminică, 11 iunie 2017

Muschi de porc la cuptor


  


Ingrediente:
-          1,2 kg muschi porc
-          5 catei de usturoi
-          4 foi dafin
-          1 lingurita sare
-          ½ lingurita boia dulce
-          ½ lingurita piper negru
-          ½ lingurita cimbru uscat
-          4 linguri de ulei
-          apa

Friptura de muschi de porc la cuptor este perfecta pentru o zi de duminica sau pentru orice alta cina cu prietenii. Este gustoasa si foarte simpla.
Spalam carnea si o uscam cu ajutorul unui servetel de bucatarie.


Pentru a ajuta condimentele sa se lipeasca de carne si sa lase cu adevarat gustul lor aromat, ungem carnea cu putin ulei pe toate partile.
Cu ajutorului unui cutit, facem buzunarase in carne, in care inseram usturoiul taiat bastonase mai mari. Condimentam carnea cu sarea, piperul, boiaua si cimbrul.



Deoarece condimentele au nevoie de timp pentru a actiona si a condimenta carnea, dam carnea la rece pentru 1-2 ore.
Inainte de a introduce muschiul de porc la cuptor, in tava alaturi de carne turnam si o cana de apa. Friptura va sta la cuptor la foc mediu timp de 2 ore acoperita cu folie de aluminiu, insa pe la jumatatea timpului vom intoarce carnea si o vom lasa in continuare la cuptor acoperita.
Cand apa din tava se evapora (aprox in 2 ore de la introducerea fripturii la cuptor), se inlatura folia de aluminiu pentru a lasa carnea sa se rumeneasca. Atentie totusi sa nu se arda friptura. Cred ca 10-15 minute sunt suficiente ca friptura sa capete o culoare rumena.




La fel se poate face si friptura din pulpa de porc daca o taiem felii groase de 4-5 cm.


Pofta buna!

miercuri, 7 iunie 2017

Prajitura Deliciu


Blat:
-          7 albusuri
-          200 gr. zahar tos
-          4 linguri nuca prajita macinata
-          200 grame nuca prajita maruntita grosier
-          2 linguri pesmet
-          2 linguri faina
-          esenta vanilie


Primul pas: separam galbenusurile de albusuri. Mixam bine albusurile cu un praf de sare. Cand albusurile s-au intarit, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea lucioasa.
Adaugam nuca macinata, pesmetul, faina praful de copt si esenta. Amestecam totul cu o spatula de cauciuc, cu miscari lente de jos in sus.
Ultimul pas si cel mai usor: turnam aluatul peste cele 200 de grame de nuca tocata grosier si introducem blatul la cuptor pentru 20 minute (tava 20x30) pana trece testul scobitorii.

Strat de ciocolata:
-          100 gr. ciocolata amaruie
-          100 ml frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati mici si o topim la bain-marie impreuna cu frisca lichida, amestecand constant.
Peste blatul de nuca racit turnam ciocolata topita si dam la rece pana cand aceasta se intareste.


Crema:
-          7 galbenusuri
-          7 linguri lapte
-          10 linguri zahar
-          500 ml frisca lichida
-          1 plic gelatina
-          50 ml apa

Pregatim gelatina cu apa rece conform instructiunilor de pe pachet.
Intr-un vas incapator, mixam galbenusurile cu zaharul si laptele. Crema obtinuta se aseaza pe baie de aburi, amestecand mereu pentru a nu se prinde.
Cand zaharul s-a topit si crema s-a ingrosat, inlaturam vasul de pe foc si lasam crema sa se raceasca.
Amestecam crema racita cu frisca batuta si gelatina preparata. Crema trebuie folosita inainte ca gelatina sa actioneze si crema sa se intareasca.


Alte ingrediente:
-          2 pachete biscuit petit beurre
-          200 ml cafea tare
-          cacao pentru servire

Avand toate componentele prajiturii pregatite, putem proceda la asamblarea acesteia.
Luam prajitura de la rece si verificam daca ciocolata s-a intarit. Peste ciocolata punem jumatate din crema, apoi biscuitii inmuitati in cafea, si restul de crema.
Este necesar ca prajitura sa stea la rece pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Crema se va intari, biscuiti vor fi mai moi de la cafea si crema si prajitura se va taia mai usor.
In momentul servirii, peste prajitura vom pudra cacao.




Reteta a fost preluata de pe site-ul criss75-despremine.blogspot.ro! Multumesc Cristina pentru reteta!

Pofta buna!