miercuri, 25 martie 2015

Cartofi cu rozmarin si cimbru




Ingrediente:
- 7-8 cartofi rosii
- 4 catei de usturoi
- 1 ceapa
- rozmarin
- cimbru
- sare
- ulei

Punem la fiert apa cu putina sare si ne apucam de pregatit cartofii. Daca sunt cartofi noi este de ajuns sa ii spalam bine insa daca sunt cartofi vechi va trebui sa folosim buretele de sarma. Taiem cartofii felii de 2 cm grosime si ii aruncam in apa clocotinda timp de 8 minute.
Testam cartofii cu cutitul si cand sunt pe trei sferturi fierti ii strecuram si ii pregatim pentru cuptor. 
Turnam ulei in tava si ungem bine cartofii cu ulei. Adaugam usturoiul feliat si ceapa taiata julienne. Pentru un gust aparte, macinam in mojar 1 lingurita rozmarin cu 1/2 lingurinta cimbru uscat.
Presaram sare si amestecul de ierburi peste cartofi, agitand bine cartofii in tava si bagam la cuptor pana se rumenesc.


Pofta buna!




marți, 17 martie 2015

Prajitura Zi - Noapte



Ingrediente:

Blat:
-         120 gr. faina
-         5 oua
-         30 ml apa
-         1 lingurita praf de copt
-         30 gr. cacao
-         100 gr. zahar
-         1 plic zahar vanilat

Primul pas: separam galbenusurile de albusuri. Mixam bine galbenusurile cu sare, apa si vanilie, apoi combinam acest amestec cu albusurile batute spuma.
Incorporam treptat faina, praful de copt si cacao si gata blatul.
Ultimul pas si cel mai usor: introducem blatul la cuptor pentru 20 minute (tava 20x30) pana trece testul scobitorii.

Crema:
-         3 oua
-         150 ml.lapte
-         100 gr. zahar
-         500 ml. frisca
-         1 plic gelatina
-         esenta de rom

Crema este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa! Preagatim gelatina cu laptele rece conform instructiunilor de pe pachet.
Gelatina dizolvata, zaharul si ouale se pun intr-un vas la bain-marie avand grija sa amestecam constant pana cand amestecul capata consitenta dorita. Cand crema s-a ingrosat, retragem vasul de pe baia de aburi si lasam crema la racit.
Intre timp batem frisca. Atentie: frisca trebuie sa fie rece pentru a se inchega mai bine.
Amestecam crema racita cu frisca batuta si esenta de rom, mixand pana obtinem o compozitie omogena.    

Sirop:
-         100 ml. zahar
-         esenta de rom
-         zahar

Cat timp crema se raceste putem pregati si siropul din zahar, esenta de rom si apa calda care sa ajute dizolvarea zaharului. Lasam la racit si siropul.

Asamblam prajitura: insiropam blatul si nivelam crema. Pentru un aspect mai deosebit – trasam linii cu furculita si presaram nuca de cocos.


Si gata!


Pofta buna!