miercuri, 19 noiembrie 2014

Mancare de ciuperci




Ingrediente pentru 3 portii:
  • 500 gr. ciuperci prospete
  • 1 ceapa
  • 300 gr. kaiser
  • 5 catei usturoi
  • piper
  • sare
  • 2 linguri pasta tomate
  • 1 lingura faina
  • 3 linguri ulei

Tocam ceapa marunt si o calim in uleiul incins pana devine translucida.


Kaiserul taiat in bucati mari, pentru ca oricum se va mai sfarama, se adauga peste ceapa si se calim totul pentru inca cateva minute.


Ciupercile feliate grosier se adauga in tigaie impreuna cu un varf de lingurita de sare, pentru a ajuta ciupercile sa "transpire". Acoperim tigaia cu un capac pentru 7 minute.


Adaugam o lingura generoasa de pasta de tomate si 500 ml apa fierbinte.


Lasam mancarea acoperita cu capacul pentru 15 minute.
Vom vedea ca sosul a scazut, dar pentru ca eu il vreau mai gros dizolv o lingura de faina in apa si adaug in sos. Nu uitam sa punem si usturoiul feliat si condimente dupa gust.


In 5 minute mancarea este gata.


Mancarea poate fi facuta si fara carne de catre cei care tin postul Craciunului si garantez ca va fi la fel de gustoasa.



Pofta buna!    

duminică, 16 noiembrie 2014

Hamburgeri de porc




Ingrediente:
  • 500 gr. carne tocata porc
  • 5 catei usturoi
  • 1 lingura sos soia
  • 1 lingura sos worcester
  • cimbru
  • piper
  • sare
  • 2 oua
  • 1 mana pesmet
  • 1 lingura ulei masline
Amestecam toate ingredientele bine si formam 8 bilute de carne. 


Fiecare bila obtinuta se aplatizeaza bine pentru ca se va strange oricum in tigaie in timpul gatitului.
Intr-o tigaie antiaderenta sau grill, daca aveti, se incinge o lingura de ulei de masline. Asezam cu grija chiftelele.


 Eu le-am tinut 6 minute pe fiecare parte la foc mediu.


Putem sa montam hamburgerul astfel: chifla paine, 2-3 frunze de salata iceberg, cartofi prajiti, carne, castraveti murati, ketchup si maioneza facuta in casa.


Un adevarat festin.... hamburgeri zdravan facuti dupa placul fiecaruia, nu ca cei cumparati care fie nu au destui cartofi, sau ketcheup, etc.
Pentru pofticiosi am pregatit unii mai mari :-)




Pofta buna!  

vineri, 14 noiembrie 2014

Prajitura Mina



Ingrediente:

Blat:
  • 10 albusuri
  • 4 linguri faina
  • 500 gr. zahar
  • 350 gr. nuca

Se fac 2 blaturi identice din 5 albusuri, 250 gr. zahar, 2 linguri faina si 175 gr. nuca, astfel:
Nuca se tine la cuptorul incins dar oprit, pana cand acesta se raceste complet. Apoi cu facaletul maruntim nuca.
Batem albusurile spuma cu zaharul, pana obtinem o bezea lipicioasa.


Adaugam faina si apoi nucile, si amestecam bine compozitia.




Ungem bine tava cu ulei, asezam foaia de copt si dam blatul la cuptor pentru 20-25 minute.



Repetam operatiunea pentru a obtine si cel de-al doilea blat.

Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 6 linguri faina
  • 4 pachete zahar vanilat
  • 250 gr. zahar
  • 750 ml lapte
  • 1 pachet unt
  • ½ lamaie (zeama)

Frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana obtinem o pasta de consistenta smantanii.


Adaugam faina, apoi laptele rece. Omogenizam.



Fierbem crema la bain-marie, avand grija sa mestecam constant pentru a nu se prinde crema.


Cand crema s-a ingrosat, oprim focul si adaugam zeama de lamaie dupa gust si untul. Amestecam energic pentru a ajuta untul sa se topeasca.


Lasam crema sa se odihneasca pentru 15 minute.


Asamblam prajitura astfel: blat, crema din care oprim 2 linguri de crema, blat, cele doua linguri de crema puse deoparte, nuca maruntita presarata peste prajitura.





Si totul e gata.

Pofta buna!