vineri, 5 decembrie 2014

Spaghete cu sos rosu si pui


Ingrediente:
  • 300 gr. spaghete
  • 1 borcan ciuperci feliate
  • 500 gr. carne tocata
  • 3 linguri pasta tomate
  • 4 catei usturoi
  • 3 linguri ulei masline
  • 1 ardei iute sau pasta de ardei iute dupa gust
  • oregano
  • busuioc
  • sare
  • piper

Usturoiul feliat se caleste in uleiul incins pentru 1 minut pentru aroma, amestecand continuu, deoarece, daca usturoiul se va arde, acesta va deveni amarui.


Se adauga ciupercile spalate si surse bine, bine...nu am vrea ca uleiul sa ne stropeasca si sa avem “accidente de munca” :-) .


Le calim pentru cateva minute iar apoi adaugam carnea. Tinem totul pe foc pana ce carne devine alba iar sucul lasat de aceasta dispare. Pentru a evita formarea de bulgarasi de carne, folosim lingura pentru a-i sfarama.


Dizolvam pasta de tomate in suficienta apa caduta pentru a acoperi compozitia din tigaie.


Odata cu sosul adaugam si ardeiul iute si lasam se fiarba pana cand sosul se reduce si se ingroase. (Eu folosesc multa pasta de ardei iute … acum dupa gustul fiecaruia ......)
Cu 5 minute inainte de a opri focul, adaugam ½ lingurita busuioc uscat, ½ lingurita oregano uscat, piper si sare dupa gust.


Fierbem spaghetele dupa instructiunile de pe pachet si putem chema pofticiosii la masa :-) .



Pofta buna!  

miercuri, 19 noiembrie 2014

Mancare de ciuperci




Ingrediente pentru 3 portii:
  • 500 gr. ciuperci prospete
  • 1 ceapa
  • 300 gr. kaiser
  • 5 catei usturoi
  • piper
  • sare
  • 2 linguri pasta tomate
  • 1 lingura faina
  • 3 linguri ulei

Tocam ceapa marunt si o calim in uleiul incins pana devine translucida.


Kaiserul taiat in bucati mari, pentru ca oricum se va mai sfarama, se adauga peste ceapa si se calim totul pentru inca cateva minute.


Ciupercile feliate grosier se adauga in tigaie impreuna cu un varf de lingurita de sare, pentru a ajuta ciupercile sa "transpire". Acoperim tigaia cu un capac pentru 7 minute.


Adaugam o lingura generoasa de pasta de tomate si 500 ml apa fierbinte.


Lasam mancarea acoperita cu capacul pentru 15 minute.
Vom vedea ca sosul a scazut, dar pentru ca eu il vreau mai gros dizolv o lingura de faina in apa si adaug in sos. Nu uitam sa punem si usturoiul feliat si condimente dupa gust.


In 5 minute mancarea este gata.


Mancarea poate fi facuta si fara carne de catre cei care tin postul Craciunului si garantez ca va fi la fel de gustoasa.



Pofta buna!    

duminică, 16 noiembrie 2014

Hamburgeri de porc




Ingrediente:
  • 500 gr. carne tocata porc
  • 5 catei usturoi
  • 1 lingura sos soia
  • 1 lingura sos worcester
  • cimbru
  • piper
  • sare
  • 2 oua
  • 1 mana pesmet
  • 1 lingura ulei masline
Amestecam toate ingredientele bine si formam 8 bilute de carne. 


Fiecare bila obtinuta se aplatizeaza bine pentru ca se va strange oricum in tigaie in timpul gatitului.
Intr-o tigaie antiaderenta sau grill, daca aveti, se incinge o lingura de ulei de masline. Asezam cu grija chiftelele.


 Eu le-am tinut 6 minute pe fiecare parte la foc mediu.


Putem sa montam hamburgerul astfel: chifla paine, 2-3 frunze de salata iceberg, cartofi prajiti, carne, castraveti murati, ketchup si maioneza facuta in casa.


Un adevarat festin.... hamburgeri zdravan facuti dupa placul fiecaruia, nu ca cei cumparati care fie nu au destui cartofi, sau ketcheup, etc.
Pentru pofticiosi am pregatit unii mai mari :-)




Pofta buna!  

vineri, 14 noiembrie 2014

Prajitura Mina



Ingrediente:

Blat:
  • 10 albusuri
  • 4 linguri faina
  • 500 gr. zahar
  • 350 gr. nuca

Se fac 2 blaturi identice din 5 albusuri, 250 gr. zahar, 2 linguri faina si 175 gr. nuca, astfel:
Nuca se tine la cuptorul incins dar oprit, pana cand acesta se raceste complet. Apoi cu facaletul maruntim nuca.
Batem albusurile spuma cu zaharul, pana obtinem o bezea lipicioasa.


Adaugam faina si apoi nucile, si amestecam bine compozitia.




Ungem bine tava cu ulei, asezam foaia de copt si dam blatul la cuptor pentru 20-25 minute.



Repetam operatiunea pentru a obtine si cel de-al doilea blat.

Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 6 linguri faina
  • 4 pachete zahar vanilat
  • 250 gr. zahar
  • 750 ml lapte
  • 1 pachet unt
  • ½ lamaie (zeama)

Frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana obtinem o pasta de consistenta smantanii.


Adaugam faina, apoi laptele rece. Omogenizam.



Fierbem crema la bain-marie, avand grija sa mestecam constant pentru a nu se prinde crema.


Cand crema s-a ingrosat, oprim focul si adaugam zeama de lamaie dupa gust si untul. Amestecam energic pentru a ajuta untul sa se topeasca.


Lasam crema sa se odihneasca pentru 15 minute.


Asamblam prajitura astfel: blat, crema din care oprim 2 linguri de crema, blat, cele doua linguri de crema puse deoparte, nuca maruntita presarata peste prajitura.





Si totul e gata.

Pofta buna!


sâmbătă, 25 octombrie 2014

Taietei de orez cu pui si brocoli




Ingrediente pentru 3 portii:
-         100 gr. taietei de orez
-         300 gr. brocoli
-         ½  piept de pui sau un piept de pui daca este micut
-         3 oua
-         5 catei usturoi
-         5 linguri ulei de masline
-         5 linguri sos soia
-         piper

Pentru inceput, fierbem 1,5 l apa si o turnam fierbinte in vasul cu taietei. Ii lasam acoperiti cu un capac pana terminam restul de pregatit, timp in care ei se vor “umfla” in apa fierbinte si vor deveni tocmai buni de mancat.


Pieptul se transeaza de-a lungul, in 2 bucati, si se trece cu facaletul peste el pentru a-l putea felia in fasii subtiri. Brocoli se rupe in buchetele mici. Folosim si tulpina daca este cazul


Intr-o tigaie se incing 3 linguri de ulei de masline, iar pieptul de pui de prajeste in uleiul fierbinte.


Cand carnea capata o culoare usor maronie, aruncam in tigaie usturoiul feliat subtire si bucatile de broccoli. Pastram totul pe foc inca 10 minute, pentru ca brocoli sa se patrunda putin, dar sa ramana totodata usor crocant.











Stropim cu sos de soia si tragem tigaia de pe flacara dupa 2 minute.


Intr-o tigaie mare sau wok, daca aveti, faceti oua amestecate folosind cele 3 oua si uleiul de masline ramas.


Scurgem taieteii si ii adaugam peste ouale gatite, impreuna cu puiul si broccoli. Piperam dupa gust si mai adaugam sos de soia daca este nevoie (sare nu se foloseste, fiind inlocuita de soia). Amestecam totul si mai tinem tigaia pe foc inca 1 minut.












Se serveste fierbinte.



Pofta buna!