sâmbătă, 25 octombrie 2014

Taietei de orez cu pui si brocoli




Ingrediente pentru 3 portii:
-         100 gr. taietei de orez
-         300 gr. brocoli
-         ½  piept de pui sau un piept de pui daca este micut
-         3 oua
-         5 catei usturoi
-         5 linguri ulei de masline
-         5 linguri sos soia
-         piper

Pentru inceput, fierbem 1,5 l apa si o turnam fierbinte in vasul cu taietei. Ii lasam acoperiti cu un capac pana terminam restul de pregatit, timp in care ei se vor “umfla” in apa fierbinte si vor deveni tocmai buni de mancat.


Pieptul se transeaza de-a lungul, in 2 bucati, si se trece cu facaletul peste el pentru a-l putea felia in fasii subtiri. Brocoli se rupe in buchetele mici. Folosim si tulpina daca este cazul


Intr-o tigaie se incing 3 linguri de ulei de masline, iar pieptul de pui de prajeste in uleiul fierbinte.


Cand carnea capata o culoare usor maronie, aruncam in tigaie usturoiul feliat subtire si bucatile de broccoli. Pastram totul pe foc inca 10 minute, pentru ca brocoli sa se patrunda putin, dar sa ramana totodata usor crocant.











Stropim cu sos de soia si tragem tigaia de pe flacara dupa 2 minute.


Intr-o tigaie mare sau wok, daca aveti, faceti oua amestecate folosind cele 3 oua si uleiul de masline ramas.


Scurgem taieteii si ii adaugam peste ouale gatite, impreuna cu puiul si broccoli. Piperam dupa gust si mai adaugam sos de soia daca este nevoie (sare nu se foloseste, fiind inlocuita de soia). Amestecam totul si mai tinem tigaia pe foc inca 1 minut.












Se serveste fierbinte.



Pofta buna!

joi, 16 octombrie 2014

Papricas de pui




Ingrediente:
-         7 ciocanele
-         2 ardei rosii
-         2 cepe
-         5 catei usturoi
-         2 linguri pasta tomate
-         2 linguri faina
-         50 ml ulei
-         piper
-         condimente pui
-         boia dulce
-         oregano
-         busuioc
-         sare

Carnea se condimenteaza cu condimentele de pui si se lasa sa se odihneasca in frigider circa 30 minute.


Ceapa se toaca cat mai marunt si se caleste in uleiul incins pana devine translucida.


Adaugam in ulei 1 lingurita de boia dulce si 1 varf de lingurita de oregano uscat, si calim totul pentru cateva secunde pentru a trezi la viata aromele, dar avem grija sa amestecam incontinuu pentru a nu se arde.


Punem in oala si carnea de pui pentru a o cali, dar o intoarcem din cand in cand pe fiecare parte.


Cand carnea se albeste si chiar se rumeneste putin, aruncam peste ea jumatate din usturoi si toti ardeii taiati rondele. Agitam bine oala, si lasam asa inca 5 minute.


Dizolvam pasta de tomate in 750 ml apa calda si turnam peste carne.

Fierbem totul la foc mic pentru circa 15 minute, iar apoi facem un sos din faina pentru a ingrosa papricasul. Totodata, se sareaza dupa gust, se pune si restul de usturoi tocat marunt, oregano si busuioc. In 5 minute totul este gata de papat J.



Pofta buna!!

Salata de ardei copti



Ingrediente:
-         7 ardei kapia
-         4 catei de usturoi
-         1 lingura ulei
-         3 linguri otet balsamic
-         sare


Ardeii se coc intr-o tigaie sau intr-o tava pe aragaz. Recomand aceasta modalitate in defavoarea folosirii cuptorului, deoarece in acest fel ardeii capata un usor gust de fum (si adooor aroma de afumat).

Ii intoarcem pe toate partile pentru o coacere perfecta. Cand ardeii sunt copti, ii transferam intr-o oala plina cu apa rece pentru 15 minute pentru a le indeparta coaja, cotorul si semintele, fara probleme.
Dupa curatare, bucatile de ardei se pun la scurs in strecuratoare pentru cateva minute, pentru a scapa de surplusul de apa din ei, si apoi se pot taia in suvite lungi.











Adaugam usturoiul, uleiul, otetul si asezonam cu sare dupa gust.


Salata e gata si poate fi servita alaturi de o friptura.



Pofta buna!! 

miercuri, 15 octombrie 2014

Orez picant cu pui / porc




Ingrediente:
-         1 piept pui / 900 gr. pulpa porc
-         3 ardei rosii
-         3 cepe
-         3 rosii
-         5 catei usturoi
-         150 gr. orez
-         ardei iute
-         200 ml ulei
-         1 legatura patrunjel
-         piper
-         sare

Pieptul de pui, spalat si curatat, se taie cuburi si se prajeste in 100 ml ulei. Cand carnea se rumeneste, se scoate separat pe farfurie iar uleiul ramas este folosit la calirea legumelor.


Ceapa taiata marunt se caleste in uleiul ramas in oala, pana cand aceasta devine lucioasa. 


Se adauga ardeiul tocat marunt, si se caleste alaturi de ceapa pana se inmoaie usor.


Rosiile descojite si tocate marunt se adauga in oala, impreuna cu usturoiul. Se tine totul pe foc pentru 10 minute.


Se incalzeste 1 litru de apa si se toarna peste legume, neoprind astfel gatitul acestora.


Intre timp, intr-o alta tigaie, incingem 100 ml ulei si tragem in uleiul incins orezul, pana cand acesta devine usor brun.













In oala cu legume se adauga carnea, orezul, ardeiul iute, sare si piper dupa gust, si se introduce la cuptor, cu capacul pus, pana ce orezul “infloreste” si absorbe toata apa.











Cand se intampla acest lucru, dam la o parte capacul si mai lasam 10 minute la cuptor, nu inainte de a presara patrunjelul tocat.  



Pofta buna!!

Paste cu sos ratatouille


Sosul pentru aceste paste poate fi servit si fara paste, ca orice fel de mancare, precum ghiveciul.
Prima data cand am preparat aceasta reteta, mi-a ramas putin sos, pe care l-am pastrat in frigider, iar dupa 2 zile, l-am reincalzit si l-am servit simplu, fiind la fel de bun ca in prima zi. Desigur, puteam sa mai fierb paste, dar mi-a placut si fara J.
Dar nu cred ca va va lasa inima sa lasati resturi in frigider pentru altadata.



Ingrediente:
-         400 gr. paste
-         1 dovlecel
-         1 vanata
-         1 ardei rosu
-         1 ceapa
-         4-5 catei usturoi
-         3 linguri ulei masline
-         3 rosii
-         1 lingura pasta tomate
-         ardei iute
-         busuioc
-         oregano
-         piper
-         sare

Punem pastele la fiert in apa cu sare si ulei, respectand instructiunile de pe pachet.


Dovlecelul si vanata se taie cubulete medii, se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare pentru 30 minute.


Pregatim sosul, insa avem nevoie de o tigaie antiaderenta. Totodata sa fim atenti la foc; recomand sa nu se foloseasca focul iute, altfel se va prinde totul de fundul vasului.
Ceapa se taie julienne si se caleste in uleiul incins. 


Cand ceapa devine lucioasa, adaugam vanata si dovlecelul si lasam pe foc, cu capacul pus, cateva minute pana se patrund. Nu uitam sa amestecam in legume, altfel riscam sa ardem legumele.


Dupa 10 minute punem in tigaie si ardeiul, taiat bastonase, pastrand capacul pus, pentru inca 10 minute.


Rosiile se oparesc, se descojesc si se taie marunt. Se pregateste pasta de tomate, usturoiul feliat si ardeiul iute rondele. Totul se adauga in tigaie pentru 5 minute.

Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, oregano si busuioc.



Si pastele sunt gata!




Pofta buna!!

Cartofi cu ceapa si kaiser





Ingrediente:
-         1,5 kg cartofi
-         5 cepe
-         400 gr kaiser afumat
-         1 lingurita piper macinat
-         2 lingurite boia dulce
-         1 lingurita sare
-         100 ml ulei

Cartofii se spala si se pun la fiert cu coaja. Daca furculita patrunde usor in cartof, atunci cartofii se pot lua de pe foc. Se curata de coaja si se taie in cubulete de 2-3 cm.


Vom avea nevoie de o oala antiaderenta pentru a nu exista riscul de prindere a mancarii de fundul vasului.
Ceapa se taie marunt. La fel si kaiserul, de dimensiunea unei imbucaturi. Se arunca totul in uleiul incins si le calim impreuna pana ceapa devine translucida iar kaiserul capata o culoare rumena.


Condimentele (sare, piper si boia dulce) se amesteca si se calesc 1 minut alaturi de ceapa si kaiser, dar la foc mic pentru a nu se arde.


Se adauga si cartofii feliati, amestecand usor pana ce toate bucatile se “murdaresc” cu prajeala pregatita anterior.



Se verifica daca mancarea mai are nevoie de sare si mai lasam pe foc 10 minute, avand totusi grija sa nu se arda.




Pofta buna!!